Je woning particulier verhuren? Dit moet je weten

Woning huren

Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker om je woning kort te verhuren. Via websites als AirBnB vind je snel een huurder voor een paar dagen, of zelfs een aantal weken. Dit wordt gezien als vakantieverhuur en is over het algemeen goed mogelijk. Wil jij je woning echter langer verhuren, bijvoorbeeld voor een periode van minimaal een halfjaar? Dan krijg je te maken met specifieke wet- en regelgeving.

Legaal je huis verhuren

In Nederland geldt het zogenaamde huurrecht. Dat houdt in dat de huur van een woning niet zomaar kan worden opgezegd. Er moet een duidelijke reden zijn om de overeenkomst te verbreken. Bij particuliere huur kan dit problemen veroorzaken. Je wilt je huis immers niet onbeperkt verhuren, maar slechts voor een bepaalde periode (minimaal zes maanden). Om het huurrecht enigszins te ontlopen kun je drie dingen doen:

  • Huisbewaring
  • Proef-samenwonen
  • Leegstandswet

Voorwaarden voor verhuur

Bij huisbewaring of proef-samenwonen komt je huis voor maximaal één tot twee jaar in de verhuur te staan. Je komt hier slechts beperkt voor in aanmerking. Je gaat bijvoorbeeld op wereldreis, vertrekt naar het buitenland om een studie af te ronden, of gaat samenwonen met een partner. Als je een koophuis hebt kun je ook gebruikmaken van de leegstandswet. Je verhuurt de woning dan met het doel om deze uiteindelijk te verkopen. Het huis is op het moment van de verhuur niet bewoond en je verhuurt voor een langere periode.

Vraag de bank om toestemming

Voordat je contact legt met een potentiële huurder is het verstandig om eerst de bank bij het proces te betrekken. Dat is zelfs noodzakelijk wanneer er nog een hypotheek op de woning rust. De bank zal immers niet akkoord gaan met de verhuur als dat te grote risico’s met zich meebrengt. In vrijwel iedere hypotheekovereenkomst staat dat de woning niet zomaar verhuurd mag worden. Dat heeft te maken met de waarde van het pand: een woning met huurders brengt minder op. Door veranderende wetgeving gaan financiële instellingen tegenwoordig iets sneller overstag, maar alleen als je als verhuurder aan specifieke eisen voldoet. Die eisen verschillen per bank, maar je kunt ervan uitgaan dat je geen betalingsachterstand mag hebben op je hypotheek en dat je een eerlijke huurprijs moet vragen.

Denk goed na voor je verhuurt

Een laatste tip: denk goed na of je de woning echt wilt verhuren. In veel gevallen geldt namelijk een minimale verhuurperiode van zes maanden. Daarna moet je rekening houden met een redelijke opzegtermijn. Een maandje je woning verhuren is er dus niet bij! Ook is het in veel gevallen noodzakelijk om speciale verzekeringen af te sluiten die je beschermen op het moment dat de huurder schade veroorzaakt.

Deel dit artikel op sociaal media