Tips & tricks voor het huren van een huis

Wonen
Oude woning

In de huidige woningmarkt is het kopen van een huis niet meer zo vanzelfsprekend. Paleisjes zijn snel weg en de prijzen torenhoog. Veel mensen kiezen er daarom voor om liever te gaan huren. Wordt een huurwoning voorlopig je nieuwe thuis? Let dan even op de volgende tips:

Early Bird

De vroege vogel vangt de worm en dat geldt zeker wanneer je gaar huren. In grote steden kan het al gauw 5 tot 10 jaar duren voordat je in aanmerking komt voor een huurwoning. Schrijf je daarom direct in zodra je 18 jaar bent, ook al ben je nog niet direct van plan om te gaan verhuizen. Mocht een verhuizing over zeven of acht jaar nodig zijn, dan is een grote kans dat je direct aan de beurt bent.

De Toeslag

Ben je een starter en is je salaris niet toereikend om de gehele huur te betalen. In veel gevallen heb je dan recht op een zogenaamde huurtoeslag. Hoeveel je ontvangt hangt af van meerdere factoren zoals de hoogte van je huidige inkomen, de hoogte van de huur en eventueel je partners of huisgenoten. Je huur toeslag kun je gemakkelijk online berekenen. Zo heb je een handig overzicht van wat je kunt uitgeven aan huur.

Maak een checklist

Jij als huurder wil ook wat, maar wat precies? Wil je een balkon? Een parkeerplek voor de deur? Een eengezinswoning of een appartement? Wil je een gemeubileerd huis huren of neem je zelf je spulletjes mee? Kortom, het is handig om een checklist te maken van ‘must-haves’ alvorens je op jacht gaat. Blijf ook tijdens bezichtigingen hierop scherp en alert. Staat de koelkast van de advertentie er ook echt en werkt hij? Wel zo handig namelijk.

Kritische blik

Als je dan toch in de woning bent, kun je de makelaar of verhuurder eens even goed aan de tand voelen. Want hoe oud is de CV ketel die er hangt en wanneer is deze voor het laatst gecontroleerd? Wanneer je een appartement bekijkt, heeft de verhuurder deze dan volgens de norm geïsoleerd? Ziet het sanitair er nog goed uit? Is de woning kind- of brand veilig? En hoe is de buurt? Als huurder hoef je in elk geval niet overal maar ‘ja en amen’ op te zeggen. Een huurcontract is doorgaans voor minimaal een jaar, dus verzeker jezelf ervan dat je weet waar je aan begint.

Het contract

Voordat je tekent, zorg dan dat je alles uit het contract (vloeroppervlak, servicekosten, betaaltermijnen, borg, etc.) hebt gecontroleerd. Zorg ook dat mondelinge afspraken goed gedocumenteerd worden. Huur je een woning in de vrije sector, controleer dan of de verhuurder hier ook daadwerkelijk een vergunning voor heeft. Online kun je ook berekenen of de huur die je moet betalen niet hoger is dan volgens het puntenstelsel mag.

Wees verzekerd

De belangrijkste verzekering die je als huurder moet hebben, is de inboedel verzekering. Wordt je woning bezocht door een dief of ontstaat er brand, dan zijn je spulletjes in ieder geval verzekerd. Een woonverzekering zul je niet zo snel nodig hebben, aangezien je geen eigenaar bent van het pand. De verhuurder zal in veel gevallen deze verzekering hebben afgesloten.

Geniet!

Je hebt het gedaan. Na zorgvuldig zoekwerk, heb jij je droomhuisje weten te bemachtigen. Nu kun je heerlijk aan de slag met de inrichting. Blijf je maar heel tijdelijk? Check dan ook even de  tijdelijke meubelverhuurders op onze website. Zo weet je zeker dat je niet met spulletjes blijft zitten.

Menu