Tips bij het bezichtigen van een woning

Woning kopen

Een huis bezichtigen brengt vanzelfsprekend altijd een beetje spanning met zich mee. Het kan namelijk best zijn dat je rondloopt in jouw toekomstige, nieuwe woning. Logisch dus dat je alles goed in je op wilt nemen en elk detail wilt uitstippelen voor, tijdens en na een bezichtiging. 

In deze blog geven wij een aantal tips voor een bezichtigen van een woning. Want wat kan je precies verwachten? Waar moet je op letten? En hoe bereid je jezelf voor op zo’n eerste bezichtiging?

Maak een checklist

Dit klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar je vergeet gegarandeerd de belangrijke vereisten wanneer je plots in een kanshebbende woning staat. Maak daarom een lijstje met praktische punten  waaraan jouw droomhuis moet voldoen. Zo verdoe je geen tijd aan woningen die punten missen, en daarnaast kun je veel gerichter op zoek gaan naar een potentieel droompaleisje. 

Maar wat moet er allemaal op zo’n checklist staan? Denk bijvoorbeeld aan een eigen parkeerplek, het energielabel, is er asbest aanwezig, welke verbouwingen zijn er mogelijk, is er sprake van voldoende privacy en licht etc. 

Parkeerplek garantie

Om meteen maar iets van de checklist af te vinken, hoe zit het met de parkeergelegenheid in de buurt? Heeft de woning die je voor ogen hebt geen eigen oprit? Rij dan een keer ’s avonds door de buurt en langs de woning. Je kunt dan nagaan hoe druk het is als het gaat om geparkeerde auto’s.  Is het erg druk, dan is de kans namelijk groot dat jij drie blokken verder moet parkeren na een lange werkdag. Zie je dat zitten met twee volle boodschappentassen of een kleine op de arm?

Maak foto’s voor later 

Je geheugen kan nog zo goed zijn, het komt geregeld voor dat je door de spanning of het enthousiasme dingen vergeet. Daarnaast is het logisch dat je tijdens het bezichtigen van een woning dingen over het hoofd ziet, denk bijvoorbeeld aan scheurtjes in de muren waar je op dat moment niet op let. Daarom is het erg handig foto’s te maken. Deze foto’s kun je, wanneer je er een nachtje over geslapen hebt, rustig terugkijken. Wellicht valt je oog dan weer op nieuwe dingen die je voorheen nog niet opgevallen waren. Daarnaast zijn foto’s handig wanneer je anderen wilt mee laten genieten in jouw zoektocht. Vraag wel altijd even aan de makelaar of verkoper of het maken van foto’s voor eigen gebruik is toegestaan.  

Bespreek de mogelijkheden 

Je kunt nog zoveel ideeën in je hoofd hebben, maar als hier geen vergunning voor is of verkregen kan worden, houden deze plannen snel op. Daar gaat je uitbouw, dakkapel of extra kamer. Dat geldt vooral voor woningen met een bepaalde status. Vraag aan de makelaar dus altijd wat de mogelijkheden zijn wanneer je wilt verbouwen. En weet de makelaar het niet? Wellicht kan de gemeente je dan te woord staan.

Wat zijn de gemeenteplannen?

Naast de mogelijkheden van de woning zelf is het ook van belang te kijken naar de plannen van de gemeente. Blijft het veld tegenover je  droomwoning een veld of krijgt het binnenkort een woonbestemming? Welke wegen worden er nog aangelegd? En zijn of komen er nog winkels in de buurt? De plannen van de gemeente kunnen de waarde van jouw woning in de toekomst vergroten maar ook flink verkleinen. Voor hetzelfde geld leggen zij over een aantal jaar een groot winkelcentrum of drukke snelweg langs jouw paleisje. Wees dus voorbereid want deze kennis kan je een hoop ellende besparen op de lange termijn. 

Onderzoek de buren 

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je ze moet stalken, maar maak bijvoorbeeld eens aan praatje. Houden zij hun eigen stek een beetje netjes bij of kom je te wonen naast een urban jungle? Je krijgt al snel een goede (of slechte) indruk van je buren en de wijk door een simpele wandeling erdoorheen. Hier kun ook meteen je checklist bij gebruiken om te kijken of de juiste voorzieningen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt, scholen voor (toekomstige) kinderen of een juiste verbinding van het openbaar vervoer. 

Stel vragen!!!

De allerlaatste tip die wij je willen meegeven is het stellen van vragen. Een makelaar (of verkoper) is niet voor niets aanwezig bij zo’n bezichtiging. Daarnaast zijn zij verplicht je zo volledig mogelijk te informeren over het te bezichtigen huis. Dus, stel vragen over de scheuren die je eventueel tegenkomt. Vraag naar de verbouwingsgeschiedenis van een woning. Stel vragen over de stoppenkast, de leidingen, de dakgoten, de serre, de leeftijd van de keuken en noem maar op. Hoe meer je weet, des te beter jij een keuze kan maken. 

We hopen je met deze tips geholpen te hebben bij het bezichtigen van een (toekomstige) woning. Mocht je jouw droompaleis nog niet gevonden hebben, don’t worry! Bekijk onze opties eens via het kopje Woningen op onze website en vind gegarandeerd jouw ideale stekje.  

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp