De inzet van blockchain op de woningmarkt

Woning kopen

De tijden veranderen en onze wereld raakt steeds verder gedigitaliseerd. Woorden zoals crypto’s, blockchain en bitcoin maken steeds meer onderdeel uit van ons vocabulaire maar, wat is het nou precies en wat kunnen we er mee? In de blog van deze week lichten we een tipje van de sluier op.

Een huis kopen met Bitcoin

Het klinkt wel apart, een woning betalen met een iets wat eigenlijk geen fysieke vorm heeft. Je kunt het niet aanraken of opnemen en het gebeurt geheel digitaal. Is onze markt daar al aan toe? Het korte antwoord daarop is ‘Nee’, het lange antwoord ligt iets gecompliceerder. Bitcoin zijn namelijk een vorm van crypto currency en crypto currency is een vorm van blockchain. Allemaal technieken die nog volop in ontwikkeling zijn en maar mondjesmaat doorsijpelen in ons bestaan. De reden dat een huis kopen met Bitcoin voor zowel woningkopers als woningverkopers nog niet interessant is, komt omdat de Bitcoin markt op dit moment nog te instabiel is. De waarde van 1 Bitcoin kan ten tijde van de overdracht van een woning €40.000 bedragen, waardoor je een woning van €280.000 zou kunnen betalen met 7 Bitcoin. Een week later kan de waarde van één munt ineens nog maar €30.000 zijn waardoor een koper geen €280.000 voor een woning betaald heeft, maar €210.000 en een verkoper €70.000 minder heeft.

Baby versus badwater

Is een woning kopen met Bitcoin dan nooit een goed idee, nu niet en in de toekomst niet? Dat moet gaan blijken. Wat al wel duidelijk is, is dat de alternatieve cryptomunten die op de markt komen – denk aan Cardano of Ethereum – sterk evolueren en dat Bitcoin mee zal moeten evalueren om bij te blijven. Dat houdt in dat de nieuwe munten meer gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën en daardoor sneller zijn qua verwerking en ook veiliger in gebruik. Ook zal het mijnen (lees bijmaken) van cryptomunten op een gegeven moment moeten stoppen zodat de munten waardevast worden. De verwachting is dat Bitcoin pas in 2140 volledig gemijnd zal zijn, waardoor er niet meer bijgemaakt kan worden. Dat betekent dat er minder “supply” zal zijn en meer “demand” waardoor de prijs stijgt en waardevaster wordt.

Het systeem achter crypto’s

We weten inmiddels dat Bitcoin een digitale ‘geldstroom’ is waarmee betaald kan worden en wat nog erg kan fluctueren in prijs. De reden dat crypto’s zoals Bitcoin nog steeds in opmars zijn, ondanks alle tekortkomingen, is dat het systeem achter de cryptomunten enorm waardevol is.

Het systeem achter de cryptomunten heet Blockchain. Dit duidt een keten van informatie aan, waarbij stukjes informatie worden opgeslagen in aparte blokken. De informatie in deze blokken en de volgorde van de blokken kan niet worden veranderd. Wel kan er een nieuw blok met informatie achter elke keten worden geplakt. De informatie die opgeslagen zit in de blokken, kan financiële informatie bevatten zoals betalingen met cryptomunten, maar ook andere informatie zoals eigendomsaktes, afspraken en contracten.

Wat blockchain nou zo waardevol maakt, is dat dit alles gebeurt zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. De blokken met informatie worden aan elkaar geweven met een zogenaamde Hash – een digitale vingerafdruk – met een unieke code. Elk blok heeft een andere ‘eigenaar of deelnemer’ – een Node genoemd – die zich ergens ter wereld bevindt zonder dat terug te leiden is waar. Wordt er dus een nieuw blok toegevoegd, dan moet deze de juiste hash hebben die goedgekeurd wordt door elke node in de keten. Dit maakt het vervalsen van informatie binnen de blockchain theoretisch onmogelijk.

Een woning kopen met Blockchain

Eigenlijk is Bitcoin dus een vorm van crypto wat een vorm is van blockchain. Volgen jullie het nog?

Prima, want door de opkomst van blockchain worden tussenpartijen zoals notarissen straks overbodig en dat kan jou als koper weer schelen in de portemonnee. Eigendomsaktes van woningen kunnen bijvoorbeeld vastgelegd worden in een blockchain waardoor partijen straks zelf transacties kunnen regelen met behulp van zogenaamde smart contracts zonder dat zij bang hoeven te zijn voor vervalsing. Een smart contract is een code taal die spreekt in termen van ‘Als’ en ‘Dan’. Bijvoorbeeld: ‘Als’ de koopsom voldaan is, ‘Dan’ komt er een nieuwe naam op de eigendomsakte van een woning. Deze code wordt opgenomen in een blok en kan dus niet veranderd worden of teniet worden gedaan. Het enige wat je dan nog hoeft te regelen, is je hypotheek.

Vertrouwen in de toekomst

Zo bekeken is de techniek achter de Bitcoin van enorme waarde en bijna niet weg te denken uit toekomstige betaal- en transactie scenario’s. Het lijkt dus een kwestie van tijd tot de cryptomunten voldoende stabiel zijn om ze als gedegen betaalmiddel in te zetten bij de betalingen van zowel kleine als grote bedragen en bij het afsluiten van contracten in vrijwel elk segment.

Hopelijk heb je geen hoofdpijn gekregen na het lezen van al deze nieuwe informatie.  Hoe we het ook wenden of keren, de toekomst heeft nog wat hele mooie ontwikkelingen voor ons in petto.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp