Kopen en verkopen in de Corona Crisis

Woning kopen

Nederland haalt weer enigszins adem. Vanaf volgende week gaan de basisscholen weer van start wat de eerste versoepeling symboliseert van onze intelligente lockdown. Het lijkt erop dat we ons als samenleving langzaam weer richting een opbouw gaan bewegen. De vraag is dan natuurlijk of alle maatregelen van de afgelopen maanden voldoende zijn geweest en we het Corona virus voorlopig onder controle kunnen houden. Het virus – samen met alle gevolgen van dien – hebben hun stempel gedrukt op onze economie en daarmee ook op onze woningmarkt. Wat betekent dat voor jou als woningkoper? Of wat betekent dat voor jou wanneer je juist nu je woning in de verkoop wilt zetten? Crindel zet voor jou ditmaal enkele gedachten op een rijtje.

De cijfers

De Vereniging Eigen Huis heeft al in maart een onderzoek gedaan onder ruim 1100 van haar leden. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de helft van de mensen uit hun steekproef verwachtte dat de huizenprijzen zouden gaan dalen. Iets minder dan de helft dacht zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand zou komen. Volgens de NVM bleek inderdaad dat er in de maand Maart zeventien procent minder transacties plaats vonden en dat er zesentwintig procent minder bezichtigingen waren. Het Economisch Bureau van ABN AMRO constateert daarnaast in haar Woningmarktmonitor dat in April het totaal aantal huisaankopen met vijf procent is gedaald. Maar een absolute stilstand of zware economische impact lijkt voorlopig nog van de baan.

De sector die het op dit moment het zwaarst heeft, is de bouw. De bouw van nieuwe woningen stond al onder druk door de stikstofmaatregelen, en door de corona crisis wordt het doel van 75.000 nieuwbouwwoningen niet gehaald. Sterker nog, de bouwsector krimpt naar verwachting de komende twee jaar met vijftien procent, volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Wat zeggen de experts?

Toch kunnen we niet van een rampscenario spreken. De gemiddelde woningwaarde is met zes procent gestegen. Dat is nog steeds één procentpunt boven het historisch gemiddelde, zo staat in de  Woningmarktmonitor van april 2019. Daarnaast is de hypotheekrente nog steeds erg laag. Door deze combinatie ziet bijvoorbeeld Mark Drabbe van de Consumentenbond juist kansen. “Zie je nu een leuke woning te koop staan? Je bent vast nog steeds niet de enige, maar er is wel minder concurrentie dan enkele maanden terug. Je onderhandelingspositie is hierdoor beter. Misschien kun je nu de vraagprijs bieden in plaats van een bedrag ver daarboven”, vertelt hij op de website van de Consumentenbond. Ook André de la Porte van Vereniging Eigen Huis is positief gestemd. “Je hoeft niet meer te bedelen of je binnen mag komen bij een bezichtiging, of onmiddellijk een bod uit te brengen”, zo laat hij weten aan het Parool.  

Wat ervaren kopers en verkopers

Voor kopers en verkopers is vooral de gang van zaken veranderd. Zo mag je als koper niets meer aanraken tijdens een bezichtiging. Dat betekent geen lades meer opentrekken of kasten open doen. Ook wordt er vooral aangeraden eerst een online bezichtiging te doen, uiteraard wanneer deze beschikbaar is. Als woningverkoper kun je daarnaast ineens te maken krijgen met zogenaamde ‘corona-clausules’, wat in kan houden dat zowel de verkoper als de koper de koopovereenkomst mag ontbinden als hij of zij bij besmetting of ziekenhuisopname niet bij de overdracht aanwezig kan zijn of door corona komt te overlijden. Mocht je je als koper echt zorgen maken om deze risico’s dan is er de mogelijkheid om een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die nog voor de overdracht ingaat. Op die manier hoef je geen voorwaarden te hangen aan je bod, wat meer zekerheid geeft voor zowel koper als verkoper, en ben je verzekerd van financiële compensatie in geval van overlijden. 

Sta jij op het punt om je woning te verkopen of om juist een woning aan te kopen? Laat je dan in deze tijd goed adviseren door een onafhankelijke makelaar, Verenging Eigen Huis en je notaris. Zij kunnen je precies vertellen welke voorwaarden en mogelijkheden op jouw unieke situatie van toepassing zijn. Wil je nog meer weten over alles omtrent wonen? Lees dan gerust verder bij onze tips!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp