Verbouwen of verhuizen? Voordelen en nadelen

Wonen
slaapkamer

Het kan zo zijn dat jouw huidige woning niet meer voldoet aan je wensen. Je leven of gezinssituatie is veranderd en je veilige thuishaven heeft ineens gebrek aan ruimte. Of je hebt behoefte aan meer licht in huis of een modernere woning. In zo’n situatie kun eigenlijk maar je twee doen. Je kunt je biezen pakken en verhuizen of ervoor kiezen om je huidige woning te verbouwen. 

Zo’n belangrijke keuze maak je natuurlijk niet zomaar. Daarom proberen wij deze complexe keuze makkelijker te maken, en zetten we de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje! Lees je mee? 

Laten we beginnen met de voor- en nadelen van verbouwen! 

Voordelen:

  • Als je vooral op zoek bent naar meer woonruimte, is de (makkelijk) te creëren doormiddel van een uitbouw of dakkapel.  
  • Woon je in een prettige buurt met fijne buren? Dankzij een verbouwing hoef je niet weg.
  • Vooral bouwprojecten die je woning moderniseren of meer ruimte opleveren, kunnen je woning in waarde doen stijgen.

Nadelen:

  • Je zal tijdens een verbouwing veel rommel hebben, not to Mention stof, lawaai en troep. Ben je gevoelig voor dit soort zaken, dan is een verbouwing misschien wel een hele onderneming.
  • Voor sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig. De aanvraag hiervan kan een tijdrovende klus zijn.
  • Misschien is het even niet mogelijk om in je woning te blijven wonen terwijl deze verbouwd wordt. Dat betekent dat je rekening moet houden met extra kosten voor bijvoorbeeld een hotel of een de huur van een caravan.

Kosten verbouwing

Zelf klussen aan je woning is helaas niet voor iedereen weggelegd. Voor de handige Harry’s onder ons zal een verbouwing een stuk minder kunnen kosten dan wanneer je twee linkerhanden hebt. Je kunt de kosten van een aannemer in de hand houden door rekening te houden met de volgende aspecten.

  1. Offertes opvragen + afspraken maken

Zoek aannemers die jouw wensen en behoeften kunnen uitvoeren en vraag offertes bij hen op. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en kun je de aannemers met elkaar vergelijken. Let goed op de meerwerk prijs. Het kan zijn dat deze al in de offerteprijs zit, maar meestal wordt dit later pas verrekend. Het is slim om voor de werkzaamheden concrete bedragen af te stemmen. Door duidelijke afspraken te maken voorkom je (vervelende) verrassingen. Houd ook altijd rekening met onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld lekschade. 

  1. Bouwmateriaal 

Wanneer de aannemer de bouwmaterialen regelt kunnen de kosten duurder uitvallen dan wanneer je dit zelf regelt. Vraag aan de aannemer wat de kosten van de materialen zullen zijn en bespreek of het mogelijk is deze zelf aan te schaffen. 

Verhuizen

Is het je nu al teveel en lijkt verhuizen een betere optie, laten we dan even de voor- en nadelen van verhuizen op een rijtje zetten.

Voordelen:

  • Met een nieuwe hypotheek profiteer je mogelijk van een lagere rente.
  • Het is een Sellers-market. Jouw woning raak je dus snel kwijt voor een mooi bedrag.
  • Een grotere tuin op het zuiden, een rustigere wijk of dichter bij je werk/familie. Wanneer je ervoor kiest te verhuizen kun je al deze wensen realiseren. Met een verbouwing lukt dat (meestal) niet. 

Nadelen:

  • Dubbele woonlasten liggen op de loer. Zeker wanneer je je nieuwe stulpje nog gronding wilt verbouwen en je nog niet je oude woning uit kan.
  • Een verhuizing kost tijd en vergt vooral heel veel werk. En je vergeet altijd wel wat. Inpakken, sjouwen, uitpakken, je moet er maar zin in hebben.
  • Je zult vanwege de huidige woningmarkt waarschijnlijk veel moeten betalen voor een nieuwe woning. Daarnaast zal je waarschijnlijk te maken krijgen met bijkomende kosten zoals een makelaar/notaris.

Kosten verhuizing

Nieuwe meubels, het overbrengen van je spullen of wellicht verbouwing aan je nieuwe huis, een verhuizing neemt allerlei extra uitgaven met zich mee. Houd van tevoren rekening met deze kosten zodat het achteraf niet tegenvalt. 

Wat wordt het voor jou? Stay or Go?

Menu