Wonen op een woonboot – de charmes en de uitdagingen

Wonen

Het klinkt natuurlijk fantastisch en dat kan het ook echt zijn, wonen OP het water. Heerlijk deinen op de golven, geen directe buren die je storen, genieten van de natuur om je heen, ons lijkt het wel wat. Maar wonen op een woonboot is toch net iets ingewikkelder dan het klinkt. Niet alleen moet je rekening houden met andere regels, er gelden ook andere (financiële) uitdagingen. Toch is het wel de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden van wonen op het water, want zeg nou zelf, uniek is het zeker.

Woonboot versus Watervilla

Ten eerste moeten we een onderscheid maken tussen twee woonvormen die vaak door elkaar gehaald worden, namelijk de woonboot en de watervilla. Een woonboot heeft een metalen romp en kan daadwerkelijk varen. Een watervilla of waterark is een woning op het water die gebouwd is op steen. Deze woning ligt dus vast en kan niet verplaatst worden. Voor een woonboot geldt dat je een vaste ligplaats moet hebben waar je minimaal zes maanden per jaar vertoefd. Dat heet met een mooi woord domiciliëren. Een ligplaats aanvragen doe je bij Waterwegen, Zeekanaal NV en/of NV De Scheepvaart. Zij beheren het landelijke aanmeerplan.

Afbeelding: Te koop staande woonboot aan de Admiraliteitskade, Rotterdam. Nu in de verkoop bij Huizen010 Makelaardij.

Vrije vogel of toch gebonden?

Dat je vrij bent om met je woonboot te gaan en staan (lees varen) waar je wilt, blijkt dus helaas niet zo te zijn. Naast het domiciliëren, zijn er nog meer regels waar je rekening mee dient te houden. Zo moet je woonboot over een nummerplaat beschikken (een immatriculatieplaat) zodat deze geïdentificeerd kan worden. Ook moet je elke vijf jaar opnieuw een klassecertificaat aanvragen. Hierin staat de veiligheid van de boot beschreven en of hij niet op zinken staat. Net als bij een reguliere woning, moet ook je woonboot verzekerd zijn en aangesloten op de nutsvoorzieningen. Als je geluk hebt, is dit laatste al geregeld door de gemeente. Al deze regels zijn natuurlijk begrijpelijk maar ze vragen wel een stukje wegwijs worden in de wereld van het waterleven. 

Het kostenplaatje

Wie dacht dat een woonboot goedkoper is dan een regulier huis, staat voor een verrassing. De prijzen voor een woonboot doen vaak niet onder voor een woning op het vaste land, zeker niet in de populaire steden. Daarnaast komen er vaak meer kosten kijken bij het wonen op het water. Niet getreurd, veel banken hebben tegenwoordig een speciale woonboten hypotheek die je helpt om al deze kosten te dekken.

Ruimte voor creativiteit

Wonen op het water heeft absoluut zijn charmes; genieten van vrij uitzicht, heerlijk dobberen op het water en genieten van de watervogels die meedeinen op de golven zijn slechts een paar voordelen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je vaak wat minder woonruimte hebt in vergelijking met een regulier woonhuis, tenzij je diep in de buidel kunt tasten natuurlijk. Maar die beperkte woonruimte geeft je ook direct een leuke uitdaging, want hoe kun je optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt? In onze blog ‘Zo benut je een kleine slaapkamer optimaal’ staan wat leuke tips over het inrichten van kleine ruimtes, want klein hoeft zeker niet minder te zijn. Een interieur designer kan je natuurlijk ook helpen om te kijken naar een optimale indeling. Heb je maatwerk nodig, dan kan een specialist als TreeSpoke je helpen om kasten op maat te maken.

Wonen op het water brengt zeker zijn eigen uitdagingen met zich mee. Toch blijft deze manier van leven haar charmes houden en is het zeker de moeite waard om je er in te verdiepen. Wil je meer tips lezen? Kijk dan bij onze blogs voor meer leuke weetjes. 

Menu