Duurzaam tuinieren: waar begin je mee?

Tuin

We krijgen steeds meer te maken met extremen in ons klimaat. Duurzaamheid wordt daarom een steeds belangrijker begrip, zowel in je huis, als in de tuin. We staan steeds meer stil bij het milieu, maar hoe vaak staan we stil bij de milieuvriendelijkheid van onze tuin? Door te zorgen voor een natuurlijke en duurzame tuin help je klimaatverandering tegen te gaan en help je de lokale flora en fauna om te gedijen. In deze blog leggen we je er alles over uit, of je nou groene vingers hebt of niet. 

Wat is een duurzame tuin?

Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin. Dit houdt in dat er bij het aanleggen van de tuin rekening gehouden wordt met het aanschaffen en het gebruik van verantwoorde materialen. Denk hierbij aan je keuze voor bijvoorbeeld potgrond, stenen, hout en zelf de planten die je plant. Nu denk je misschien ‘helpt zo’n kleine verandering wel?’ Natuurlijk! Wanneer jij jouw tuin omtovert tot een kleine oase van groen, help je niet alleen met de afvoer van regenwater, je creëert ook een schuilplek voor kevertjes, wormen en sprinkhanen die op hun beurt weer de egels en de vogels voeden. Krijg jij je buren zover dat ze ook meedoen, dan heb je lokaal al een hele verandering weten aan te brengen.  

Duurzaam tuinieren: Jouw potgrond valt goed in de aarde!

Wist je dat potgrond voor een groot deel uit turf bestaat? Turf houdt ontzettend veel vocht vast en is een niet-hernieuwbare grondstof. Produceer liever je eigen potgrond. Dit kun je doen door te composteren. Stop je groenafval en herfstbladeren in een goede compostbak en plant er van de lente vrolijk op los met je eigen potgrond! Wil je toch liever je potgrond kopen in de winkel? Koop dan de zakken met een biologisch keurmerk zodat je zeker weet dat je potgrond vrij is van chemicaliën. 

tuinkas

Een tuin op je schuur

Groen toevoegen is natuurlijk één van de beste manieren om het klimaat te helpen. Maar heb je al gedacht aan een groen dak? Dan hebben we het natuurlijk niet over een groen kleurtje verf, maar een dak vol mos en planten. 

Een groen dak gaat niet alleen 2 à 3 keer langer mee dan een standaard dak, je helpt ook mee aan een groenere wereld. Daarnaast zijn er een aantal gemeenten en waterschappen die subsidie geven wanneer huiseigenaren een groen dak aanleggen omdat ze meehelpen een gedeelte van regen op te vangen. Zo raken de riolen minder snel overbelast. Bij CompleetGroen kun je Sedum cassettes bestellen. Dat zijn tegeltjes met groen waarmee je zo een daktuin aanlegt. 

Bespaar op water

Geen behoefte aan een tuintje op je schuur? Dan is het slim een regenton te plaatsen onder je dakgoot. Zo kun je zoveel mogelijk regenwater opvangen. De meeste huishoudens gebruiken gemiddeld zo’n 1100 liter water per jaar voor het besproeien van hun planten in de tuin. Wanneer je deze liters uit je regenton haalt, bespaar je een hoop kraanwater en dat helpt om zowel het grondwater op peil te houden en jouw centjes op je bankrekening te laten staan. Wil je meer weten over de opvang van regenwater? In deze blog lees je meer over alles wat je kunt doen om het regenwater op een goede manier op te vangen.

Eigen moestuin 

Eigen gekweekte groenten smaken natuurlijk veel lekkerder! Wil je dus echt duurzaam tuinieren? Dan is het beginnen met een moestuin een super idee. Het is ook zeker niet moeilijk deze aan te leggen, zolang je je maar goed voorbereid en een plan voor ogen hebt. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid zon, de vochtigheid van de grond en of je kleine kruipers makkelijk kunt weren uit je moestuin. Ook de kwaliteit van de grond en bemesting hebben een flinke invloed op het succes van deze onderneming. Maar vrees niet, het internet staat vol met handige moestuintips en how-to’s om je direct op weg te helpen. En heb je weinig ruimte? Misschien is een verticale moestuin dan wat voor jou?

tijdschrift tuinieren

Duurzaam Tuinieren: Verlichting 

Iets minder groen, maar zeker niet minder belangrijk. Verlichting! Zeker in de donkere wintermaanden is goede verlichting erg fijn. Niet alleen kun je zo zien waar je loopt, het geeft ook nog eens een veiliger gevoel. Maar die verlichting kan stiekem toch een hoop energie kosten. Wanneer je kiest voor solar- en of LED-verlichting, kies je automatisch voor energiebesparing en alles wat je aan energie kunt besparen, is direct een stuk duurzamer. Deze slinger met lampjes op Zonnenergie is bijvoorbeeld ontzettend charmant om je tuin mee te versieren.

Bescherm wat je hebt

Duurzaam zou niet duurzaam zijn wanneer je alles steeds moet vervangen. Zorg er daarom voor dat wat je gekocht hebt, ook goed onderhouden blijft. Zet houten plantenbakken zo nu en dan opnieuw in de beits en maak je goten schoon. Bescherm je tuinmeubelen met een goede hoes zodat ze jarenlang mee gaan. En maak met regelmaat je regenton schoon zodat de afvoeren niet verstopt komen zitten met vuil.

Van warm naar koel

Zoals je vast weet; planten nemen warmte beter op dan tegels. Zeker wanneer die tegels ook nog eens donkerder van kleur zijn. Door de tegels te ruilen voor houtsnippers of voor een schelpenpad, breng je de temperatuur in je eigen tuin direct al een paar graden omlaag. Op die manier creëer je een koeler plekje wat aangenamer is voor zowel jou als de vogeltjes, muisjes en egeltjes in je tuin. Dat scheelt ’s zomers weer afkoelen en helpt ook nog eens met een goede afvoer van regenwater. 

Dit waren onze tips voor een duurzame en milieuvriendelijke tuin. Lees meer leuke blogs voor alles in en om je huis bij onze woontips voor de allerleukste trends voor binnen en buiten.

Menu