Een open kast inrichten doe je zo

Interieur
Boekenkast

Wanneer je een open kast in je bezit hebt kan het soms moeilijk zijn balans te vinden tussen zoveel mogelijk spullen erin kwijt willen en het er toch leuk en stijlvol uit te laten zien. Of het nou gaat om een houten boekenkast of klassieke buffetkast, met deze handige tips zorg jij dat jouw open kast stylish én functioneel blijft. 

Wat zet je in een open kast?

Wat heb je allemaal in jouw kast staan, wat moet er blijven en wat is overbodig geworden? Haal de kast helemaal leeg en ga na wat er allemaal terug in kan. Wanneer de kast leeg is en je deze vanaf een afstandje bekijkt, kun je bepalen wat je in welke volgorde terug wilt zetten en kun je alle spullen gaan ordenen. Wellicht zijn sommige items overbodig geworden of kan je sommige spullen ergens anders kwijt.

Vakkenkast

Open kast stylen met de regel van drie 

Wat houdt de regel van drie in? Wanneer je de regel van drie wilt toepassen op jouw open kast, houd je rekening met het gebruik van oneven aantallen. Let op: Je hoeft het niet alleen bij drie te houden, je kunt ook gebruik maken van de aantallen vijf en zeven, afhankelijk van de grootte van jouw vakkenkast. Hoe pas je deze methode dan toe? Je kunt werken met verschillende hoogtes, materialen en kleuren.

Met verschillende hoogtes creëer je een speels effect. Zet bijvoorbeeld drie (of vijf) lijsten met foto’s of posters van verschillende maten tegen de wand van je kast. Daarnaast is stapelen een andere leuke oplossing om hoogte te creëren. 

Kleur op kleur 

Of wel ton-sur-ton. Jouw kast maakt deel uit van de rest van jouw woning. Daarom speelt kleurgebruik ook hier een grote rol. Wanneer je alle spullen op kleur sorteert, krijg je automatisch een rustiger kleurenpalet in je open kast. Op deze manier kun je er meer spullen in kwijt dan je denkt, want met deze methode oogt het geheel nog steeds heel rustig. 

Boekenworm 

Ook voor een boekenkast of vakkenkast werkt deze ton-sur-ton tip erg goed. Wanneer je de boeken op kleur sorteert blijven deze goed vindbaar, maar ogen ze ook rustiger in een grote en volle kast. Om variatie aan te brengen kun je de posities van de boeken afwisselen. Zo kun je een aantal boeken rechtop laten staan en andere neerleggen als een stapeltje. 

Wanneer het op kleur sorteren niet werkt kun je de boeken ook achterstevoren in de kast zetten. Op deze manier zie je alleen de papieren bladzijdes van jouw boekenstash. Het nadeel van deze originele manier is dat het zoeken naar een specifiek boek natuurlijk erg lastig wordt.  

Buffetkast

Opbergen 

Waarschijnlijk heb je zo’n mooie grote kast gekocht zodat je er veel spullen in kwijt kan en niet omdat je het leuk wilt afstylen. Maar wat als je beiden kunt afvinken? Met mooie boxen of opbergmanden verzamel je alle losse spulletjes die je liever niet in het zicht hebt en creëer je tegelijkertijd een opgeruimde en gestylde kast. 

Buffetkast inrichten

Een buffet- of vitrinekast heeft een open én dicht gedeelte. Begin bij het inrichten van een buffetkast met het selecteren van de mooiste eyecatchers. Let hierbij, zoals we hierboven al aangaven, op de kleur, het materiaal of het formaat. Zo’n open kast kun je bijvoorbeeld inrichten met rustige accenten, maar je kunt je kast ook lekker laten opvallen door te kiezen voor kleurrijke eyecatchers zoals vaasjes, kandelaars of kunstwerkjes. 

Wil je meer weten over hoe je jouw woning harmonieus kunt inrichten, lees dan ook onze blog over Harmonie in Huis. Benieuwd naar onze andere blogs? Klik dan hier! 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp