Tien tips tegen schimmel in huis

Gezondheid
schimmel hoek

Schimmel is altijd al een welbekend probleem geweest in woningen. Deze gevaarlijke indringer is verantwoordelijk voor een scala aan gezondheidsklachten. Doordat iedereen deze winter de thermostaat een graadje of twee lager heeft gezet, hebben we ook de deur geopend voor deze ongewenste gast. Hoe voorkom je schimmelvorming in huis? En hoe los je het op?

Schimmel

In woningen zijn twee schimmels vaak de boosdoeners van gezondheidsklachten, namelijk de aspergillus fumigatus die longproblemen met zich meebrengt en candida auris die soms een bloedvergiftiging veroorzaakt. De eerste groeit met name in slecht geventileerde, vochtige ruimtes en de twee in warme, vochtige omstandigheden. Men denkt bij schimmels vaak aan zwarte plekken op de muur, maar schimmels kunnen ook gelig, bruin of creme kleurig zijn en bobbels veroorzaken onder je stucwerk. De meest voorkomende klachten door schimmels bestaan uit keelpijn, een verstopte neus, niezen en hoesten, benauwdheid of een piepende ademhaling. Jaarlijks overlijden er wereldwijd anderhalf miljoen mensen vanwege schimmels. Het is daarom noodzakelijk dat je goede voorzorgsmaatregelen neemt.

condens raam

Tien tips

Een – Voorkomen is altijd beter dan genezen. Schimmels houden van vocht. Zorg er daarom voor dat het vochtniveau in huis op peil blijft. Staat het condens op de ramen? Zie je vochtplekken in de muur? Dan is je woning te vochtig. Een goede ventilatie voorkomt vochtophoping. Dus al kraakt het buiten dat het vriest, houd je ramen op een kier om te blijven ventileren.

Twee – Houd de temperatuur in huis op peil. Wanneer je temperatuur in huis niet onder de 15 graden komt, heeft schimmel weinig kans om te groeien. Zet je thermostaat daarom ‘s nachts niet lager dan 15 graden.

Drie – Laat je buitenmuren checken. Zeker wanneer je vochtplekken in de muren ontdekt kan het zijn dat er regenwater door je muren naar binnen dringt. In dat geval is het handig om je buitenmuren te laten impregneren zodat dit niet nogmaals voorkomt.

Vier – Controleer je loodslabben en dakpannen. Wanneer een loodslab veroudert is, ontstaan er gemakkelijk lekkages. Hetzelfde geldt voor gebroken of ontbrekende dakpannen. Regenwater sijpelt dan via kieren en gaten je woning binnen. Zorg ervoor dat je woning goed regenbestendig is en neem maatregelen wanneer je merkt dat je lekkages krijgt.

Vijf – Loop hoeken en (kit)randen na. Een favoriete plek voor schimmels zijn kleine hoekjes en randjes waar het vocht makkelijk in blijft staan. Zorg ervoor dat je tijdens de koude wintermaanden in de gaten houdt dat deze vrij blijven van vocht.

Zes – Heb je op dit moment de financiële middelen niet om de thermostaat ‘s nachts te laten draaien? Maak dan in de ochtend even een ronde door huis. Zeem alle  ramen en droog alles randen en hoeken na met een oude handdoek. Zorg ervoor dat in de ochtend alles weer zo vochtvrij mogelijk is. Lees hier meer tips over besparen op je energierekening.

Schimmel kozijn

Zeven – Houd je natte ruimtes droog. Na het douchen of badderen, na het koken van eten of het doen van de was, zorg er dan voor dat alle ruimtes weer droog zijn. Zeem je tegels en droog ze na met een handdoek. Neem je kranen af en hang je vochtige handdoeken buiten uit indien het droog is of doe ze in de droger.

Acht – Vermijd het gebruik van bleek. Veel mensen denken dat je met bleek schimmelplekken kunt verwijderen in huis, maar niets is minder waar. Bleek zorgt er alleen voor dat de schimmels in je huis verkleuren. Hierdoor zijn ze minder zichtbaar maar ze zitten er nog wel! Het gebruik van bleek werkt dus averechts.

Negen – Heb je kleine schimmelplekjes op je kozijnen of in de douche verwijder ze dan met waterstofperoxide. Hier gaat de schimmel wel van dood. Koop een fles waterstofperoxide (3%) en giet dit onverdund in een een plantenspuit. Sproei de waterstofperoxide op de schimmel en laat dit tien minuten inwerken. Borstel daarna de plek schoon en maak hem goed droog.

Pro-tip: Verwijder schimmel NOOIT met een droge doek. Hierdoor komen er extra sporen vrij die door de lucht gaan zweven en gevaarlijk kunnen zijn bij inademen.

Tien – Heb je een flinke schimmelplek in de muur? Ga dan vooral niet zelf de handige harry uithangen. Schimmels zijn gevaarlijk en wanneer er flinke plekken zijn ontstaan, kun je deze het beste professioneel laten reinigen zodat je weet dat je geen gezondheidsrisico loopt.

Kortom, schimmels zijn zeker iets om rekening mee te houden en alert op te zijn. Zeker ouderen, baby’s en kleine kinderen zijn gevoelig voor de gevolgen van schimmels. Inspecteer daarom in de koude maanden met regelmaat de hoeken, randen, muren en tegels in je woning. Meer blogs lezen? Ga naar onze tips voor meer ideeën voor in huis.

Menu