Duurzaamheid: Hoe ga je naar zero waste?

Duurzaamheid

In een wereld waar economische groei boven duurzaamheid gaat, lijkt verspilling bijna onvermijdelijk. Toch is er een beweging ontstaan die dit ideaal probeert te realiseren – de zero waste movement.

Je gewoonten veranderen, is zeker niet makkelijk. Daarbij kun je soms door alle duurzame bomen het bos niet meer zien want de groene keuzes zijn tegenwoordig legio. Of het nu iets kleins is, zoals overschakelen op bamboe tandenborstels, of iets groters, zoals regelmatig winkelen bij een zero-waste supermarkt, de reis naar zero waste kan een leuke en uitdagende onderneming zijn.

Dus, of je je nu overweldigd voelt door de opties van zero waste-producten die momenteel beschikbaar zijn, of je bent gewoon op zoek naar wat inspiratie, we hebben enkele van de beste zero waste-tips verzameld om je op weg te helpen.

Inzicht in Zero Waste

Om helderheid te krijgen omtrent jouw zero waste proces, is het handig als je begint met wat dingen op te schrijven. Waarom doe je het bijvoorbeeld en wat doe je al? Je zult zien dat we inmiddels allemaal wel dingen doen die de vervuiling verminderen, zoals het gebruiken van je eigen shopping bag of door wat vaker op de fiets te stappen.

Toch, door één en ander op te schrijven, kun je nog meer leuke ontdekkingen doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je boodschappenlijst. Welke producten daarop bevatten veel plastic of verpakkingsmateriaal en wat kun je doen om dit te verminderen? Zijn er alternatieven? Als er geen alternatieven zijn of de alternatieven liggen buiten je budget, denk dan eens na wat je allemaal zou kunnen doen met het verpakkingsmateriaal. Dat verpakkingsmateriaal heeft je tenslotte geld gekost, dus dan kan je het maar beter optimaal gebruiken.

Single Use Items

De grootste impact op ons milieu, komt van wegwerpproducten. Denk aan drinkflesjes, plastic tasjes, wegwerpbestek, plastic bakjes voor etenswaar, etcetera. Hiervoor bestaan inmiddels prima alternatieven. Er zijn hele hippe en gebruiksvriendelijke waterflesjes die je overal mee naartoe kunt nemen. Ook shoppingbags zijn tegenwoordig zo opvouwbaar dat je ze gewoon in je handtas kunt stoppen. Weiger wegwerpbestek wanneer je ergens een snelle hap gaat halen en leef volgens de BYOU – Bring Your Own Utensils. Zo kun je jouw eigen bamboo bestek meenemen in een handig mapje. Wat betreft de bakjes van de Chinese maaltijd die laatst bezorgd is? Hergebruik ze. Gebruik ze als Tupperware, opbergbakjes, plant er kruiden in of gebruik ze om leftovers in mee te nemen.

Tweedehands Eerst

Heb je nieuwe kleding nodig? Of nieuw meubilair? Kijk dan eerst of er tweedehands spullen zijn die je kunt hergebruiken. Sommige mensen zijn heel handig in het naaien van nieuwe kledingstukken uit oude vodden of het pimpen van een oud meubelstuk tot een fantastische kast. Ik ben persoonlijk niet een van die mensen en wie weet jij ook niet. Daarom kan het heel lonend zijn om de helden te supporten die hiervan hun levensmissie hebben gemaakt.

Zo heb je creatievelingen die van oud rubber nieuw speelgoed maken, originele hanglampen, of hippe en praktische vloerkleden.

Recycle or upcycle

Je oude kleding, oud hout of oud metaal kan hergebruikt wordt tot prachtige eye-catchers voor in je woning. Er zijn genoeg ondernemingen die hun steentje bijdragen aan een betere toekomst en een zero waste lifestyle. Ben je zelf handig? Kijk dan hou je oude palen kan hergebruiken voor moestuinbakken, of van een oude blouse een hippe kussenovertrek kan maken.

Zero Waste voor je woning

Ook wanneer je gaat bouwen of verbouwen, kun je zero waste in je achterhoofd houden. Knap bijvoorbeeld een oude houten vloer helemaal op door hem op te schuren en opnieuw te lakken of leg een circulaire vloer die gemaakt is van restmaterialen. Ook je stucwerk hoeft niet langer te bestaan uit een chemisch goedje. Leemstuc is 100% natuurlijk en bestaat uit verschillende soorten zand en gekleurde klei. Voor je verwarming zou je kunnen kiezen voor een bio-ethanol haard. De bio-ethanol die gebruikt wordt is een organische stof die afkomstig is uit biologisch materiaal zoals bijvoorbeeld maïs en aardappelen waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. Ook voor je meubelen zou je kunnen kiezen voor stoelen, tafels en banken van gecertificeerd of gerecycled hout, zoals bij de meubelen van EcoFurn.

Ook wanneer het gaat om wonen is zero waste gemakkelijker dan je denkt. Daarbij blijft natuurlijk gelden dat wat je zelf niet kan, anderen voor je kunnen maken.

Fun Facts

Misschien ben je nog niet helemaal om of lijkt het je teveel gedoe om je levensstijl aan te passen. Bedenk je dan dat elke kleine beetjes helpen. Je hoeft niet ineens het roer radicaal om te gooien, maar kleine veranderingen in je levensstijl kunnen al een heel groot verschil maken. Om je nog meer te motiveren, zetten wij wat leuke feitjes op een rij die je helpen om anders te denken over afval:

  • 1 Liter frituurolie kan 1 miljoen liter water vervuilen
  • Tenminste 80% van het afval wat wij produceren is recyclebaar
  • Wanneer het afval op een stortplaats afgebroken wordt, komt er methaan vrij en percolaat, een giftige vloeistof die in ons grondwater drupt
  • Plastic heeft 500 jaar nodig om afgebroken te worden

Hoe helpt zero waste bij verminderen van vervuiling?

  • Het recyclen van een blikje levert voldoende energie op om drie uur lang van tv te kijken.
  • Het lost 70% minder energie om papier te recyclen dan om het te maken van bomen
  • Als een land als Amerika alle kranten zou recyclen, zouden daarmee 250.000.000 bomen per jaar bespaard kunnen worden
  • Glas en aluminium kunnen oneindig hergebruikt worden zonder dat dit afdoet aan de kwaliteit

We hopen je zo een eindje op weg geholpen te hebben. Lees bij onze tips meer leuke blogs of deel jouw zero waste creaties op instagram met de hashtag #letscrindel

Menu