Kweek je eigen boeket

Tuin
Boeket roze bloemen

Ja, we weten het, het is nog maar januari! Waarom een blog over de tuin? Omdat een goede voorbereiding het halve werk is. Heb je een tuin of een ruim balkon op de zonzijde, dan kun je namelijk makkelijk een deel reserveren voor het kweken van je eigen boeket. Zo heb je het hele jaar door verse bloemen. Let’s go!

Welke bloemen staan het mooist in een boeket?

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan wat je mooi vindt. Hou je van een beetje een gestyled boeket, waarin alles matcht qua grootte en kleur dan denk je al snel aan bloemen zoals rozen, tulpen, pioenrozen, chrysanten, anjers, veronica, gladiolen, dahlia’s en amaryllissen.

Hou je van veldboeketten, waarbij de bloemen wild geplukt zijn en het boeket er iets chaotischer uitziet? Dan denk je aan anjers, asters, boterbloemen, chrysanten, clematis, klaproos, zonnebloem, fresia, gladiool, goudsbloem, hibiscus en lavendel om maar wat voorbeelden te noemen.

Het kost even wat zoekwerk om te kijken welke bloemen bij jouw passen, zeker als je een bijzonder boeket wilt kweken met bijvoorbeeld een spirituele vibe.

veld wilde bloemen

Welke bloemen kweek je het makkelijkst

Enkele bloemen die je gemakkelijk in potten of borders kunt laten groeien zijn klaprozen, margrieten, dahlia’s, petunia’s, pronkerwten, zonnebloemen, goudsbloemen en korenbloemen. Er zijn er natuurlijk veel meer, maar dit zijn makkelijke bloemen om mee te starten die je vanaf maart in de volle grond kunt zaaien. Zorg voor een goede bodem waar een teveel aan water weg kan lopen en met voldoende compost. Tegen de zomermaanden kun je al je eerste eigen bloemen plukken.

Heb je meer ruimte? Dan kun je misschien ook struiken plaatsen, zoals rozenstruiken, hibiscus, dwergsering, rhododendron, lavendel en hulst.

Vergeet het groen niet

Geen enkel boeket bestaat alleen uit bloemen. Een mooi en goed gestructureerd boeket bestaat uit focusbloemen (de gekleurde eye-catchers in je boeket), textuur bloemen die het boeket lucht geven (denk aan grassen en pluimen), richtingaanwijzers (takken en stelen die je boeket vorm geven) en eventuele vullers (kleinere bloemen die gaatjes en leegtes opvullen).

De focus bloemen en eventuele kleine opvullers kun je zelf zaaien en plukken. Voor de textuur bloemen kun je ook siergrassen laten groeien zoals prachtriet, trilgras of als je veel ruimte hebt pampasgras. Voor richtingaanwijzers kun je bloesemtakken of bladtakken gebruiken of de lange bladeren van bijvoorbeeld de Aspidistra.

Wat je ook zaait, voor alles geldt: koop biologische zaden. De doorsnee zaden zijn namelijk vaak bespoten met landbouwgif. Dit zorgt ervoor dat de bloemen die eruit komen er prachtig uit zien, maar beestjes zoals vlinders, bijen en Libelles worden erdoor vergiftigd doordat de nectar van de bloemen ook gifstoffen bevat. Biologische zaden zijn een logische start wanneer je duurzaam wilt tuinieren.

meisjes bloemen plukken

Giftige verleiders

Niet elke bloem is geschikt voor in een boeket, laat staan wanneer je deze in je tuin of op je balkon wilt zetten of wanneer je dieren of kleine kinderen hebt. Voorbeelden zijn vingerhoedskruid, die prachtige bloemen geeft, of Lelietjes van Dalen. De Nerium Oleander geeft ook prachtige bloemen, maar blijf er vooral ver vandaan. Hetzelfde geldt voor wolfskers en monnikskap. Met zoveel mooie alternatieven is het beter deze varianten met rust te laten en te kiezen voor bijvoorbeeld anjers of tulpen.

Gezaaid, geoogst en dan?

Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het creëren van je favoriete boeketten uit eigen tuin. In onze shop vind je de mooiste vazen en plantenpotten om jouw creaties in te zetten. Of wanneer je nog niet uitgeknusteld bent, maak je gewoon je eigen plantenbak van een oude pallet!

Geen tuin of balkon, of gewoon geen zin om iets te maken, maar wel zin in mooie bloemen? Via een bloemist kun je de mooiste boeketten uitzoeken die je bloemen bezorgen aan huis!

Menu